Geschiedenis van Kamp Rijnsburg-Leusden

Kamp Leusden is sinds jaar en dag een begrip in Rijnsburg en omgeving. In 1966 werd voor het eerst vanuit Rijnsburg door een groep enthousiaste mensen, die betrokken waren bij het Jeugdwerk van de Hervormde Gemeente Rijnsburg, een kampweek georganiseerd naar het CJV Kamp in Leusden voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Het kampgeld dat de kinderen betaalden, ging mee in een sigarendoos en daar werd in Leusden mee betaald. Snoep werd aan de kinderen verkocht vanuit een houten kist, die de CJV verstrekte. Slapen werd gedaan in 7 persoonstenten op strobalen. Dat was behoorlijk stoffig, kan ik u verzekeren! Wassen deed je je aan de wasbakken buiten met uiteraard alleen koud water. Je kon ook onder de buitendouche gaan staan. Natuurlijk ook alleen koud water. Verspreid in het bos stonden houten toiletten: Gat in een plank en gaan. Het eten werd verzorgd vanuit de prachtige uit 1928 daterende houten met riet gedekte kampschuur. Elk kamp, er waren toen 6 verschillende kampterreinen, moest bij toerbeurt een dag de aardappels pitten en boterhammen smeren. Het programma zag er strak uit. Bosspelen zoals levend Stratego, douanespel, parelvissen, dierengeluidenspel, sportdag, midgetgolf op een zelfgemaakte golfbaan enz. En natuurlijk werd en wordt er uit de Bijbel verteld en aan de kinderen uitgelegd, hoe je als Christen mag leven.

Zonder onderbreking is alle jaren Rijnsburg in het CJV kamp, inmiddels omgedoopt tot YMCA Kamp met een steeds wisselende groep kinderen en leiding aanwezig geweest. De aantallen varieerden soms sterk. Begonnen met ca. 45 kinderen groeide het uit tot wel 213 kinderen in de zomer van 2013. Er is ook wel eens een dipje geweest. Het minimum aantal was 28 kinderen. Dat was het jaar na een flinke bosbrand. Door de jaren heen werden de voorzieningen steeds aangepast aan de eisen des tijds. Er kwamen toiletten, wasbakken en douches (met warm water!) in de Kampschuur. Er worden ook al weer jaren geen aardappelen door de kinderen gepit. De strozakken werden al snel vervangen door luchtbedden, maar die bleken nog al eens lek te zijn. Toen kwamen er matjes, dunne matrassen. Nog een bijzonderheid: De kampleiding bestaat voor verreweg het grootste deel uit mensen, die zelf ook als kind zijn mee geweest!

En toen kwam 8 oktober 2011: De kampschuur met alle daarin opgeslagen tenten en andere spullen brandde tot de grond toe af! Drama te over. Maar de YMCA zat niet bij de pakken neer. Er zijn direct nieuwe tenten en andere spullen besteld. Door dat er tijdelijke voorzieningen geplaatst zijn voor de keuken en de sanitaire groep, konden alle kampen in 2012 gewoon door gaan. En.. op 5 april 2013 is de nieuwe kampschuur opgeleverd. Vanuit Rijnsburg hebben we afgelopen zomer weer een onvergetelijke, wel erg warme en vroegtijdig afgebroken, week in de bossen van Leusden gehad! De reünie in september was fantastisch! Ook in 2022 gaan we weer naar Leusden voor een super week ! En wel van 9 tot 16 juli 2022. Daarmee volgen zij de enkele duizenden (!) die hen ook van uit Rijnsburg en omgeving zijn voorgegaan!